tel : 602-726-774
E-Mail: sklep@herbata-solo.pl
Strona główna / HERBATY / Herbata Pu erh

Herbata Pu erh ( 45 )

Czerwona herbata Pu-Erh uprawiana jest od 1700 lat w Chinach. Powstaje ona z liści rośliny zwanej Camellia Sinensis. Czerwona herbata, dzięki wysokiej zawartości garbników (poliflenoli), których nabywa w trakcie długotrwałej fermentacji, reguluje pracę żołądka i wydzielanie żółci przez trzustkę. Sprawia to, że z posiłków wchłaniane jest znacznie więcej substancji pokarmowych.


Jej charakterystyczną cechą jest charaktorystyczny, bardzo silny zapach i smak. Działanie moczopędne czerwonej herbaty pomaga w oczyszczeniu organizu z produktów przemiany materii, a picie dużych ilości tego napoju gasi pragnienie. Podstawą odchudzania z czerwoną herbatą jest spożywanie 3-6 filiżanek naparu dziennie, po każdym posiłku. Herbatę Pu-Erh pije się niesłodzoną, jednak może być ona aromatyzowana. Pochodzi z tej samej rośliny, co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. 


Niektórzy Amerykanie nazywają Pu-Erh "mordercą tłuszczu". Herbata ta, zawiera dużo więcej mikroelementów (teiny, magnezu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka),, niż herbata czarna.


Parzenie herbaty Pu-Erh trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Proces ten można wykonywać wielokrotnie, ponieważ herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.

1  2  3    
1  2  3    
Copyright (C) 2014 - Herbasolo.pl / WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻÓNE
MCportal.pl katalog stron