tel : 602-726-774
E-Mail: sklep@herbata-solo.pl
Strona główna / HERBATY / Herbata Zielona

Herbata Zielona ( 101 )

Zielona herbata zdobywa coraz więcej zwolenników. Jej dobroczynne właściwości mają pomagać w odchudzaniu, poprawiać stan zdrowia, chronić Cię przed chorobami.


Tajemnica zielonej herbaty tkwi w jej potężnych pokładach antyoksydantów, które należą do grupy substancji chemicznych, zwanych polifenolami. Chociaż zarówno czarna, zielona i wszystkie inne rodzaje herbat pochodzą z tych samych liści rośliny, zwanej herbatą chińską,  to różnią się sposobem ich przetwarzania. Liście zielonej herbaty są poddawane działaniu pary, natomiast liście używane do robienia czarnej i innych są fermentowane i utleniane (oksydowane). Im bardziej liście są sfermentowane, tym mniejsza zawartość polifenoli. Najbardziej aktywny z polifenoli zielonej herbaty jest znany jako EGCG . Działa on neutralizująco na wolne rodniki.


Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C, w zależności od rodzaju herbaty. Aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku, należy ja parzy do trzech minut. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody. 

1  2  3  4  5      ›»  »»
1  2  3  4  5      ›»  »»
Copyright (C) 2014 - Herbasolo.pl / WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻÓNE
MCportal.pl katalog stron